Unió Musical d'Algimia

Banda Unió Musical d'Algímia

La UMa anys 80
La primera notícia sobre una agrupació musical al poble data d’agost de 1911 per la participació de la banda al Certamen de Bandes de València amb una plantilla de 38 músics. Unes setmanes després guanyá el Primer Premi al Certamen de Bandes de Sagunt, en ambos casos dirigida per Emilio Salt Isach. Aquesta primera agrupació es va dissoldre i es va formar una altra vegada l’any 1929. En març de l’any 1933 la banda, amb una plantilla de 35 músics, guanyà el Segon Premi al Concurs de Pasdobles de Falles de València representant la Falla Plaça del Triador. En octubre de 1934 la banda va guanyar el Primer Premi al Certamen de Bandes de Castelló, comptava amb quaranta músics i va estar dirigida per Rafael Giner Estruch. Després del parèntesi general de la Guerra Civil ressorgeix de nou aquesta agrupació, el 1940, dirigida per Manuel Muñoz, fins que vint anys després es va tornar a dissoldre.

La Unió Musical d’Algímia es refundà de nou el 1983. La seua plantilla es formà per molts dels antics músics de l’etapa anterior i per joves procedents de l’escola d’educandos, fins arribar a un total de seixanta places el 1985. El primer director d’aquesta etapa va ser Enrique Ros. El 1989 la direcció passà a mans de José Torrent Masiá. Sota la seua batuta actuà en festivals de tota la Comunitat Valenciana i de Catalunya. A més, va actuar de forma habitual als Moros i Cristians de Peníscola i durant cinc anys seguits va estar la banda oficial de les festes patronals de Burgos.

Des del 2001 per la direcció passaren Antonio Soriano i Sergio Navarro Bonaviña, quedant-se en 2004 com a director titular José Pascual Arnau Paredes fins a l’any 2009. El 2003 realitzà un intercanvi musical amb la Banda dels Bombeiros Voluntarios d’Ílhavo (Portugal). Al juliol de 2006 enregistrà el seu primer CD titulat Música des d’Algímia, i a l’agost es presentà al Certamen de Bandes de Música «Villa de Bejís», on obtingué el 2n premi. Al gener de 2007, a la Fira de Frankfurt (Alemanya), va fer una actuació per a la promoció de les Falles de València per encàrrec de la Junta Central Fallera i, al juny, la banda va oferir amb molt d´èxit el seu primer concert al Palau de la Música de València. Al juliol de 2008 la banda organitzà un altre intercanvi musical amb la banda d´Olivenza (Extremadura).

En juny de 2009 la banda viatjà a Granada per partipar al Festival de Bandes de Salobreña i en octubre de 2011 participà en la Trobada de Bandes de l’Aldea (Tarragona). En eixos anys la banda tingué diferents directors fins que des de juny de 2012 a desembre de 2015 es quedà com a director titular Xesco Guillem i Escobar. L’any 2013 va complir el seu 30é Aniversari i els actes de celebració culminaren amb un concert al Palau de la Música de València on s’estrenaren dues obres encarregades per a l’ocasió als compositors locals, formats en la banda, Salvador Rojo Gamón i Vicent Adsuara Mora.

El 2015 mai no serà oblidat per aquesta societat. En la seua primera participació a un Certamen de Bandes de la Diputació de Valencia, la banda guanyà el Primer Premi i Menció d’Honor en la quarta secció, baix la batuta de Xesco Guillem i Escobar. En novembre, com a guanyadora del provincial, participà en el Certamen de Bandes de la Comunitat Valenciana, i va guanyar tambè el Primer Premi i Menció d’Honor, tota una recompensa a l´esforç i un reconeixement a la societat per molts anys de treball.

A partir de gener de 2016 el seu director titular va ser Jaume Iborra Esteve que s’estrenà dirigint a la banda al Concert del Dia de la Música Valenciana que es cel.lebrà al Palau de les Arts Reina Sofia en Abril. Tots estos darrers concerts es recopilaren en un CD titulat “UMA 2013-2016 Uns anys per al record”, presentat el 8 de Juliol de 2017, on queda registrada en música una de les millors époques de la banda. Entre 2017 i 2018 al front de la direcció de la banda va estar Enrique Salvador Clavell. Des de setembre de 2018 el director titular es Xesco Guillem i Escobar qui torna en una segona etapa i que tingué el seu primer concert en l’actuació de la banda a la IV Gala de la Música del Camp de Morvedre, acte de lliurament dels Premis Orpheo de la Música.

2019 va ser un any molt intens per a la societat. En maig la banda es presentà al Certamen de Bandes de la Diputació de Valencia obtinguent altra volta un Primer Premi amb Menció d'Honor a la quarta secció. En juliol participà a la tercera secció del Certamen Internacional de Bandes Ciutat de València fent una magnífica actuació. I en novembre, com a guanyadora del provincial, participà a la quarta secció del Certamen de Bandes de la Comunitat Valenciana, tinguent com a resultat un Primer Premi de nou.

Després de la obligada reducció d’activitat entre 2020 i 2021 per la pandèmia, la banda continuà posant-se reptes. En juliol de 2022 va oferir el concert de l'espectacle Pangea amb Abraham Cupeiro que va obrir el programa de festes del poble i en setembre va participar al Festival de Bandes de les festes de Sogorb.

En octubre de 2022 participà al Certamen Provincial de Bandes de València i guanyà de nou el Primer Premi i Menció d’Honor esta volta pujant a la tercera secció de bandes fins a 50 músics.

Certamen Provincial 2019


© Copyright 2017 · Unió Musical d'Algímia · info@umalgimia.com · www.umalgimia.com